Dlaczego warto posiadać wyciskarkę wolnoobrotową?

W przeciwieństwie do sokowirówek, które bardzo szybko rozdrabniają owoce i warzywa, wyciskarki wolnoobrotowe bardzo delikatnie i powoli wyciskają sok, na zimno zgniatając włożone do środka produkty. Ich cena jest wyższa niż sokowirówek, jednak uzyskana jakość wydobytego za ich pomocą soku w dużym stopniu warta jest wydatku.

Zalety wolnoobrotowych wyciskarek

Do najważniejszych zalet urządzeń tego typu zaliczyć można również dużo większą ilość uzyskanego soku. Wyciskarki do soków nadają się doskonale do wyciskania nie tylko standardowych warzyw i owoców, ale również liści, trawy czy kiełków. Wydobyty sok można również dłużej przechowywać, ponieważ obecne w nim enzymy pozostają aktywne nawet przez trzy dni. Ponieważ temperatura wyciskania jest niższa, również składniki odżywcze są w stanie przetrwać.

Doskonała funkcjonalność

W procesie wyciskania nie tworzy się piana, a poziom separacji jest minimalny, Część dostępnych na rynku modeli posiada wiele funkcji dodatkowych, takich jak np. produkcja sorbetów i sorbetów, a także masła orzechowego czy mleka z migdałów i orzechów. Urządzenia te są również bardzo ciche. Ze względu na mniejszą komorę wsadową, składniki pokrojone muszą być na mniejsze kawałki.