Batony proteinowe – czym właściwie są?

Każdy, kto chce schudnąć, powinien preferować batony proteinowe o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów. Warto również zwrócić uwagę na procentową zawartość tłuszczu – nie powinna być ona zbyt wysoka. Idealnie, funkcja tych batonów jest taka sama jak w przypadku koktajli proteinowych, czyli powinny one dostarczać cenne źródło białka przy minimalnej ilości tłuszczu i węglowodanów. Ponadto, batony proteinowe zawierające białko zbożowe i niskokaloryczne batony proteinowe z L-karnityną są innymi opcjami dla tych, którzy chcą schudnąć.

Czy batony proteinowe rzeczywiście pomagają schudnąć?

Przy okazji, batony białkowo-węglowodanowe przypadną do gustu również tym, którzy nie stawiają sobie ambitnych celów sportowych i nie chcą szybko schudnąć – produkt ten będzie doskonałym źródłem ważnych dla organizmu ludzkiego składników odżywczych i znakomitym pożywieniem. Jednocześnie, batony białkowo-węglowodanowe (tak jak zwykłe batony węglowodanowe) powinny być spożywane wtedy, kiedy człowiek potrzebuje zastrzyku energii, np. rano, kiedy organizm bardzo potrzebuje glukozy.

Dowiedz się więcej o składnikach batonów

Batony proteinowe (sprawdź tu) to w zasadzie produkt cukierniczy służący jako suplement diety. Każdy z nich składa się z mieszanki białkowej, do której dodano specjalny środek zagęszczający, nadający masie białkowej jednolitą strukturę. Obecny jest również cukier lub substancje słodzące, a także wszelkiego rodzaju aromaty i substancje smakowe. Można je również polewać polewą czekoladową (co nie zawsze ma miejsce), choć może się również zdarzyć polewa na bazie melasy.
Kluczowym składnikiem zdecydowanej większości batonów proteinowych jest białko, pochodzące albo z kazeiny, albo z mleka w proszku lub serwatki.