Zwiększanie ilości białka w diecie wielu osobom kojarzy się jedynie z budowaniem masy mięśniowej. Co prawda, faktycznie pełni ono zasadniczą funkcję przy wzroście mięśni, jednak sprawdzi się również podczas redukcji masy.
Redukcja a budowanie masy
Zarówno w jednej, jak i w drugiej sytuacji warto zwracać uwagę na ilość spożywanego białka. Różnica tkwi w bilansie kalorycznym. Podczas redukcji powinien być on ujemny, czyli powinno się jeść nieco mniej, niż wskazuje zapotrzebowanie na energię. Podczas budowania masy sytuacja wygląda odwrotnie.
Ile białka?
Porcja odżywki białkowej zazwyczaj zawiera około 25-30 gramów białka, a takich porcji powinno się przyjmować od 1 do 3. Zależy to od tego, ile białka znajduje się w zjadanych posiłkach.
Jakie białko wybrać na redukcję?
Warto wybrać odżywkę białkową, w której składzie jest niewielka ilość węglowodanów, ponieważ to właśnie one utrudniają utratę wagi. Najpopularniejszy jest koncentrat białek serwatki (WPC) i izolat białek serwatki (WPI). Białka roślinne nie posiadają w składzie leucyny, przez co mają niepełny profil aminokwasowy.
To izolat białek serwatki najlepiej sprawdzi się podczas redukcji, ponieważ szybko się przyswaja, a jego skład jest bogatszy niż skład koncentratu.
Jakie białko wybrać na redukcję – przeczytasz na https://swiatsupli.pl/blog/jakie-bialko-wybrac-na-redukcje/