Makaron to nie tylko istotny składnik diety śródziemnomorskiej, ale również polskiej. Szybki i prosty w przygotowaniu stał się królem rodzimych stołów. Gotowy w kilka minut, łączony jest często z sosem pomidorowym, mięsem, świeżymi ziołami czy warzywami. Świetnie smakuje również smażony i zapiekany. Jest jednym z podstawowych źródeł węglowodanów, dlatego stanowi większą część każdego talerza. Podawany w restauracji, jak i w domu- cieszy się niesłabnącą popularnością. Jego intrygującą odmianą jest jednak makaron z czarnej fasoli.
Makaron z czarnej fasoli – źródło białka i węglowodanów
Czarny makaron z fasoli budzi przede wszystkim ciekawość, ale okazuje się, że wyróżnia go również szereg innych właściwości, w tym takich jak:
- wysoka zawartość białka (25 g białka na 100 g produktu), co stanowi niemal połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy,
- nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią,
- ma wyczuwalny smak fasoli, co urozmaica doznania kulinarne,
- zwiększa estetykę potrawy.
Makaron z czarnej fasoli – z czym podawać?
Makaron z czarnej fasoli wciąż jest dla wielu osób sporym odkryciem i innowacją w świecie kulinarnym. Powstaje zatem pytanie, jakie połączenia będą dla niego najlepsze. Jak każdy makaron, również ten z fasoli, świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Na talerzu nie powinno też zabraknąć warzyw. Sprawdzi się tutaj zarówno pieczarka, szpinak, cukinia, jak i pomidor czy papryka. Aby uzyskać ciekawy efekt wizualny, warto też wybrać produkty, które stworzą kontrast kolorystyczny. Można zatem przygotować sos z białych szparagów lub podsmażyć kalafior.