Na szczęście dla osób będących na diecie bezglutenowej, kupno pieczywa nie jest już dla nich problemem. Chleb bezglutenowy można z łatwością nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych marketach. Podpowiadamy, jakie pieczywo bez glutenu wybrać.
Chleb bezglutenowy – dla kogo?
Pieczywo bezglutenowe mogą spożywać wszyscy, ale zostało ono stworzone z myślą o osobach nie tolerujących glutenu. Tradycyjne chleby i bułki mają go w sobie bardzo dużo, jednak w dzisiejszych czasach istnieje sporo alternatyw dla zwyczajnego pieczywa. Tego typu wyroby charakteryzują się ciekawym smakiem, a wyglądem przypominają swoje klasyczne odpowiedniki. Wybór pieczywa bez glutenu jest bardzo duży, a wybrednym, którym to nie wystarcza można polecić zakup wybranych przez siebie mąki bezglutenowej i pieczenie chleba zgodnie z własnymi preferencjami. Należy podkreślić, że chleb bezglutenowy jest też polecany osobom zmagającym się z celiakią oraz uczulonym na laktozę, białko jaja kurzego i inne częste alergeny.
Rodzaje pieczywa bezglutenowego
Chleby nie zawierające glutenu wspaniale komponują się z takimi dodatkami jak na przykład: słonecznik, nasiona chia lub sezam. Możemy wyróżnić zwyczajne pieczywo bezglutenowe, pieczywo chrupkie bezglutenowe oraz pieczywo na słodko, np. chlebek bananowy.
Co ważne chleb spożywany przez osoby nietolerujący glutenu nie stanowi nudnego elementu diety. Występuje w wielu wariacjach w parze z zaskakującymi dodatkami, mogą to być: czerwone buraki, kiszona kapusta lub cukinia. Bezglutenowe pieczywo (szeroki wybór znajdziesz pod linkiem: https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/pieczywo-tortille/pieczywo-bezglutenowe) można wypiekać z takich mąk jak:
- gryczanej,
- ryżowej,
- kukurydzianej,
- sojowej,
- amarantusowej,
- jaglanej.