Świeżo wyciskane soki posiadają mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Z tego powodu amatorzy zdrowego stylu życia coraz chętniej sięgają po zaawansowane technologicznie wyciskarki i sokowirówki. Jednak jakość uzyskiwanego soku różni się w zależności od wybranego urządzenia, m.in. ze względu na zasady działania sprzętu.
W jaki sposób wycisnąć sok najlepszej jakości?
Za najbardziej wartościowe uważa się zdrowe soki z wyciskarek wolnoobrotowych. Fajnie zostało to opisane także tutaj.Obecne w nich wałki obracają się bardzo delikatnie i powoli, zazwyczaj ok. 70-80 razy na minutę. W ten sposób możliwe jest zachowanie i utrzymanie niskiej temperatury wyciskania, w przeciwieństwie do zwykłych sokowirówek. Uzyskanie zdrowych soków z wyciskarek wolnoobrotowych pozwala na otrzymanie produktu o bardzo niskim poziomie separacji oraz utlenienia.
Do czego nadaje się wyciskarka wolnoobrotowa?
Przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej wyciskać można sok z wszystkich warzyw i owoców, a także liści, traw i ziół. Urządzenia tego typu bez problemu radzą sobie zarówno z twardym selerem, imbirem czy pietruszką, jak i delikatnym liściem pokrzywy czy owocami malin lub aronii. Sok wciąż jest pyszny, a wszystkie enzymy i substancje odżywcze pozostają nienaruszone.