Niedobór żelaza – jaka dieta będzie wtedy najlepsza?

Niedobór żelaza może prowadzić do różnorodnych, czasem poważnych problemów zdrowotnych. Jak się objawiają i jak można im zapobiegać?

Objawy niedoboru żelaza

Początkowo są one dość zróżnicowane i należą do nich: przyspieszone bicie serca, szybszy oddech, bóle lub zawroty głowy, duszności, zadyszka, zimne dłonie i stopy. Niski poziom żelaza w organizmie przyczynia się także do pogorszonego samopoczucia, które wywołane jest zmęczeniem, spadkiem sprawności fizycznej, a także sennością, brakiem energii i niskim poziomem koncentracji. Ogólnie mówiąc obniża się wtedy sprawność umysłowa. To, że danej osobie brakuje żelaza objawiać się może również w wyglądzie. Będzie miała ona: bladą cerę, szorstką skórę, sińce pod oczami, rozdwajające się paznokcie, a także łamliwe włosy. Niedobory żelaza zmniejszają także odporność na przeziębienia i infekcje.

Jak sobie z tym radzić?

Najprostszym, a zarazem najbardziej skutecznym sposobem na uzupełnienie niedoboru żelaza jest wzbogacenie diety właśnie w ten brakujący pierwiastek. Żelazo wchłania się najlepiej właśnie z pożywienia. Do produktów bogatych w żelazo należą:
– pełnoziarnisty chleb żytni,
– ryby: makrela, śledź i sardynka,
– mięsa: wołowina i wątróbka wieprzowa,
– pestki dyni i słonecznika,
– owoce: morele, jabłka, truskawki, wiśnie, śliwki, czereśnie, maliny, owoce cytrusowe,
– warzywa: fasolka szparagowa, szpinak, brokuły, buraki, pietruszka, marchew, soczewica, pomidory, ziemniaki, kapusta, groch, sałata,
– soki: marchewkowy, żurawinowy, aroniowy, z czarnej porzeczki.
Żelazo w diecie będzie skutecznie przyswajanie wtedy, gdy będzie się je przyjmować z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C.