Uporczywe grzyby i drożdżaki? Sięgnij po kwas kaprylowy

Osoby, które interesują się tematyką zdrowia i regularnie śledzą rynek suplementów diety, na pewno zauważyły, że coraz częściej mówi się o kaprylowym kwasie, który zdobywa wspaniałe wręcz opinie. Jest to rodzaju nasyconego kwasu tłuszczowego, który występuje zarówno w roślinach (np. w oleju kokosowym), jak i w tłuszczach zwierzęcych. Bardzo korzystnie wpływa on na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jelit, ze względu na silne właściwości destrukcyjne wobec grzybów i drożdżaków.

Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

opakowanie z tabletkami kwasu kaprylowegoKwas kaprylowy jest wręcz zbawienny w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wykazuje on szerokie działanie. Najbardziej pożądaną zaletą kwasu kaprylowego jest jego destrukcyjna moc wobec grzyba candida albicans, który potrafi skutecznie zakłócić równowagę w środowisku pokarmowym. Kwas kaprylowy redukuje obecność grzybów poprzez ich rozrywanie i unicestwianie, a także blokuje wytwarzanie przez nich bakterii, które mogłoby zająć również inne organy. Okazuje się skuteczny w walce z grzybicą pochwy, przewodu pokarmowego, skóry, stóp czy paznokci, zwalcza pleśniawkę jamy ustnej. Jest także przydatny przy chorobie zespołu jelita drażliwego. Regeneruje rany powstałe w wyniku wrzodzenia jelita cienkiego i grubego. Skuteczny jest także w hamowaniu i łagodzeniu objawów biegunki.

Nie tylko na grzyby

Kwas kaprylowy jest znanym suplementem, który działa przeciwgrzybiczo. Nie jest to jednak jedyne jego zastosowanie. Okaże się on także przydatny podczas procesu odchudzania. Pomoże bowiem utrzymać dietę, ze względu na fakt, że jego działanie hamuje apetyt wywołując uczucie sytości. Przyczynia się on także do obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi, który może być przyczyną miażdżycy. Co ciekawe, w sposób naturalny można intensyfikować jego działanie i zwiększać właściwości. W tym celu warto łączyć kwas kaprylowy ze spożywaniem oregano oraz olejku grejpfrutowego. Takie posunięcie znacznie usprawni właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.