Suszarki do żywności – konserwuj swoje jedzenie

Suszenie żywności to chyba najstarsza metoda konserwowania żywności. Suszymy głównie owoce, mięso, ryby i warzywa.

Suszenie zmienia skład chemiczny żywności, pozbawiając ją przede wszystkim wody, ale także zmienia smak oraz umożliwia długoterminowe przechowywania i następnie spożywanie żywności, która wciąż będzie nadawała się do spożycia. W dzisiejszych czasach proces ten jest znacznie ułatwiony, wystarczy użyć specjalistycznej suszarki do żywności.

Jak suszarki są zbudowane?
Najważniejszym elementem konstrukcyjnym suszarki do żywności są sita. To na nich układane są surowce, które zamierzmy poddać procesowi suszenia. Cały mechanizm składa się z obudowy ze szczelną pokrywą i zespołem wentylacyjno-grzewczym, który umożliwia proces suszenia. Suszarki wyposażone są w przyciski, którymi możemy sterować prędkość suszenia oraz dobrać odpowiedni rodzaj pracy urządzenia.

Jak działają suszarki do żywności?
Proces suszenia żywności odbywa się poprzez wypuszczanie gorącego powietrza z wentylatora lub dmuchawy. Urządzenie wykorzystuje tzw. funkcję powietrza obiegowego, które dociera do każdego sita. Sita z kolei zostały wyposażone w funkcję ruchu. Dzięki stałym ich obrotom, zyskujemy pewność, że ciepłe powietrze dotrze do każdego surowca, bez względu na jego ulokowanie na sicie.