Jak być zdrowszym i nie rezygnować ze słodkości

Wiele osób stara się jeść zdrowiej i ograniczać cukier. Ale czasami trudno jest uniknąć cukru bez rezygnacji ze słodkich smakołyków, które kochasz. Możesz mieć ciastko i je zjeść, używając zdrowych cukrów lub zdrowego słodzika. Istnieje wiele sposobów na dodanie słodyczy do swojej diety bez przesady. Możesz również spróbować urozmaicić swoją dietę, włączając do niej więcej owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych.

Co to jest cukier i czy jest zdrowy?

zdrowy cukierCukier to rodzaj węglowodanu, który występuje w wielu produktach spożywczych i napojach. Jest klasyfikowany jako makroskładnik odżywczy, co oznacza, że dostarcza organizmowi kalorii lub energii. Cukier niekoniecznie jest niezdrowy. Niektóre cukry są dobre dla zdrowia, a inne są szkodliwe. Cukier, który spożywasz, nie powinien przekraczać 5% dziennego spożycia kalorii. Niestety jedząc produkty zawierające biały cukier łatwo jest przekroczyć ten limit, warto jest więc sięgać po naturalne słodziki

Jakie są rodzaje cukrów

Istnieje wiele różnych rodzajów cukrów. Niektóre są używane w gotowaniu, podczas gdy inne są używane jako słodziki w napojach, deserach i innych produktach spożywczych.

Cukry można podzielić na dwie główne grupy: monosacharydy i disacharydy. Monosacharydy to pojedyncze cząsteczki cukru, takie jak glukoza lub fruktoza, podczas gdy disacharydy składają się z dwóch cząsteczek cukru, takich jak sacharoza lub laktoza.

Zdrowy cukier możemy kupić w internecie https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/zdrowy-cukier i cieszyć się zdrowszymi posiłkami oraz poranną kawą czy herbatą.