Kaszki dla dzieci bez cukru – jaką wybrać?

Kaszki dla dzieci bez cukru to temat wzbudzający coraz większe zainteresowanie rodziców, którzy przechodzą przez etap rozszerzania diety swoich maluchów. Dla coraz większej ilości konsumentów, zdrowe odżywianie, a tym samym ograniczanie cukru w diecie dziecka jest kluczową sprawą. Wybór kaszek dla dzieci nie jest oczywisty. 

Cukier i inne grzechy producentów kaszek

Wybór kaszek na rynku jest ogromny. Sklepowe półki niemal uginają się od kaszek w kolorowych opakowaniach z hasłami zachęcającymi do zakupu, m.in. bez dodatku cukru, duża zawartość żelaza, energia na cały dzień, spokojny sen maluszka, idealny początek rozszerzania diety. Niestety skład sklepowych kaszek bardzo często pozostawia wiele do życzenia, niech obiecujące hasła nie wodzą na pokuszenie. Warto zachować czujność, czytać etykiety i wybierać świadomie. Pierwsze lata życia dziecka są kluczowe, aby budować dobre nawyki żywieniowe i zdrową relację z jedzeniem. Małe dziecko nie potrzebuje cukru w swojej diecie, aby prawidłowo się rozwijać. Dosładzane produkty przyczyniają się do rozwijającej się próchnicy, a nawet otyłości. Ponadto przyzwyczajają dziecko do słodkiego smaku od najmłodszych lat, co w późniejszym czasie może skutkować uzależnieniem od cukru i słodkich produktów. Cukier to niestety niejedyny składnik, na który trzeba zwracać uwagę, wybierając odpowiedni produkt dla swojego dziecka. Decydując się na kaszki dla dzieci bez cukru, warto omijać produkty, które w swoim składzie zawierają olej palmowy, maltodekstrynę lub lecytynę sojową. Te składniki najczęściej występują w kaszkach opartych na mleku modyfikowanym. Na szczęście świadomość konsumencka jest coraz większa, a to sprawia, że rośnie popyt na kaszki dla dzieci bez cukru oraz dobrym składem.

Jaką kaszkę wybrać?

Najważniejszą zasadą przy wyborze kaszki dla dzieci bez cukru, jest jej prosty skład. Najlepiej jeśli jest to sama rozdrobniona kasza, z wartościowych zbóż jakimi są: owies, orkisz, proso czy gryka. Warto unikać kaszek zawierających w składzie:

  • mleko
  • sztuczne barwniki
  • konserwanty
  • cukier lub inne słodziki